W ramach projektu “MOC – Migrants as Opportunities and Challenges – exchange experiences of activists working with migrants from Cagliari, Valencia and Wroc艂aw” (Erasmus +KA210-ADU – Small-scale partnerships in adult education) w dniach 28 maja – 1 czerwca odby艂o si臋 kolejne spotkanie mi臋dzynarodowe LTT (learning, teaching, training) – tym razem we Wroc艂awiu. W Fundacji Umbrella go艣cili艣my uczestnik贸w i uczestniczki projektu z Walencji i Cagliari, 12 os贸b zwi膮zanych z partnerskimi NGO: Por Ti Mujer ONGD oraz Associazione Studenti per la Citt脿.
5 dni obfitowa艂o w wizyty studyjne (m.in. w Fundacja Ukraina – CUKR – Centrum Ukrai艅skie Kultury i Rozwoju, Nomada Stowarzyszenie, czy Fundacja Si艂a Kobiety, Fundacja Inside ) – podczas kt贸rych poznawali艣my przyk艂ady dobrych praktyk pracy z migrantami i migrantkami z Ukrainy, czy Ameryki Po艂udniowej, wymieniali艣my do艣wiadczenia w tym zakresie oraz my艣leli艣my nad rozwi膮zaniami, kt贸rymi mo偶emy si臋 wzajemnie zainspirowa膰, stosuj膮c je w swojej pracy.
Poza tym w naszej siedzibie w Centrum Sektor 3 przedstawili艣my nasze dzia艂ania, ze szczeg贸lnym uwzgl臋dnieniem tych migranckich dla spo艂eczno艣ci ukrai艅skiej czy bia艂oruskiej i …. przygotowali艣my polskie tapas 😉
Nie zabrak艂o integracji i dobrej zabawy, np. przy lepieniu pierog贸w, kt贸rego uczyli艣my si臋 w Art-cafe “艢wietlica”Si艂a Kobiety, przy okazji poznaj膮c przyk艂ady zaanga偶owania migrantek w pomoc humanitarn膮 oraz ich samozatrudnienia na polskim rynku pracy.
Kolejny przystanek projektowy to …Sardynia !
Mamy t臋 MOC!🇵🇱🇪🇸🇮🇹
Projekt MOC – Migrants as Opportunities and Challenges – exchange experiences of activists working with migrants from Cagliari, Valencia and Wroc艂aw” (Erasmus +KA210-ADU – Small-scale partnerships in adult education) jest finansowany z Unii Europejskiej 🇪🇺.